Кой е измислил червилото

Кой е измислил червилото

В нашето съвремие не можем да си представим свят, в който не съществува червилото. Свят, в който нежната част от населението не използва червила, особено в публични изяви. Не можем да възприемем, че би могло да съществува такъв свят, в който ние дамите, ще сме лишени от това могъщо оръжие. Именно червилото. За съществуването му, съм изключително щастлива и благодарна. Защото това е моето оръжие в този объркан, но така прекрасен свят.

Нека да не забравяме, че съществуваше и едно друго време. Такова време, когато червилото, беше или трудно за правене или не модно, също и забранено за употреба. А в някои крайни случаи, дори направено от традиционни или битови материали. Традиционни материали, които са отровни. Е, жените от дълги векове, търсим начини да бъдем още по-неотразими. Толкова непреклонно търсим различни методи за разкрасяване, че дори изпускаме факта, че жертваме здравето си и по-лошо дори и живота си. Заради една единствена мисия – да сме още по-привлекателни.

Червилото се е появило много рано в нашата история

Червилото се е появило много рано в нашата история. Не зная кой е направил първото червило, защото то пътува през епохи и цивилизации, с различна степен на успех. С различно възприемане от широката и необятна публика. Това, което знам, са едни от най-важните моменти в историята на червилото. Тези моменти, които му позволиха и го превърнаха в един вечно моден артикул днес.

Въпреки, че можем да определим, че червилата придобиха популярност в световен мащаб през 20-те и 30-те години. Но истината е, че историята на червилата стига много, много по-далеч в миналото.

Едни от най – първите помади за оцветяване на устните на модни жени и мъже, са създадени още в Древна Месопотамия. Там жените са използвали натрошени скъпоценни камъни, за да украсят лицата си. С времето тази традиция достига и до цивилизацията на Инд и Египет. Докато в Инд се практикува създаването на бои. Толкова отровни, че в някои случаи дори смъртоносни. Химик от Египет, работил по много по-полезни формули. Те остават в употреба до края на Египетската империя. Клеопатра пък често носела червено червило, което се правело от смачкани червени бръмбари с кармин.

След падането на Египет, европейското население почти забравило за червилото. По абсолютно никакъв повод не се използвало. Дори християнската църква популяризирала вярването, че червеното червило е знак за почит към Сатаната.

Въпреки лошата си популяризация, червилата успяват да се появят отново през 16-ти век.  Именно в двора на английската кралица Елизабет 1. Кралицата, чрез себе си поставила началото на модата на страхотно бели лица и аленочервени устни. Тя популяризира червилото в цяла Англия. Уви, за малък период от време.

След края на тази модна тенденция, червилото е оставено да се ползва само от професионални актьори и от ниските класове хора (като проститутките).

Обрат на червилото

През 19-ти век червилото има обрат. Започва да се произвежда с търговска цел, дори са опаковани в метални тръбички. През 1923 г. е измислен и въртящия се механизъм.

Лично за мен не бих могла да определя кой момент от историята на червилата е най-важният. Но със сигурност всички тези събития, както и много други, допринесоха за този популярен моден артикул. Днес червилото е неизменна част от нашия живот и може да бъде намерен във всяка една дамска чанта, дори и в моята.

Posts created 9

Related Posts

Напишете Вашето търсене и натиснете ENTER за резултатите или ESC за затваряне на прозореца

Back To Top